Vodič za savršeno očišćenu kuhinju u par koraka

Koliko samo puta odgađamo ono što nam je najteže, upravo iz razloga što ne znamo odakle krenuti?  Vjerujem da ćete se složiti s nama, da bi ponekad najradije platili koliko god treba, samo da netko drugi to odradi umjesto nas. Ali, vjerujte mi, ne trebate.

Prvo i osnovno, promijenite pogled na čišćenje. Shvatite to kao vrijeme za sebe, uz to ćete biti i zadovoljni postignutim rezultatom.

Stavite slušalice na uši, upalite omiljenu glazbu ili audio knjigu, navucite rukavice, pripremite spužvice i profesionalna (ciljana) sredstva za čišćenje…i „čarolija“ čišćenja može započeti.

#1.korak

Složite prljavo posuđe u perilicu za suđe ili ako nemate perilicu ručno operite posuđe deterdžentom za posuđe.

# 2.korak

Izbacite višak zalutalih predmeta sa radnih površina, bacite ili spremite na mjesto. Ukoliko Vam to trenutno stvara konfuziju, sve sklonite u jednu košaru ili kutiju, pa obavite to kasnije na miru.

# 3.korak

Naprskajte radnu plohu sredstvom za čišćenje i dezinfekciju , te ploču za kuhanje i unutarnji dio pećnice sredstvom za odmašćivanje. Ostavite sredstva da djeluju 15-ak minuta, a za to vrijeme možete krenuti sa čišćenjem nape. Ukoliko vam napa ima filtere koji se mogu prati, onda i njih naprskajte sredstvom za odmašćivanje te pustite da djeluje neko vrijeme.

# 4.korak

Dok djeluju sredstva za odmašćivanje, možete krenuti sa čišćenjem frižidera. Izbacite sve namirnice, te čistom vlažnom krpom i kombinacijom alkohola (ocat) ili sode bikarbone i vode očistite i dezinficirajte sve površine unutar frižidera. Bacite hranu kojoj je prošao rok trajanja, te vratite sve namirnice po rasporedu.

# 5.korak

Očistite okomite površine kuhinje, gornje i donje ormariće, frižider i pećnicu izvana. Možete koristiti i sredstvo za čišćenje stakla ukoliko vam je kuhinja visoki sjaj ili univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina.

# 6.korak

Isperite vlažnom krpom i vodom radnu plohu, ploču za kuhanje, pećnicu, filtere i napu za kuhanje.

# 7.korak

Sada kada je veći dio gotov, sudoper možete očistiti sredstvom za čišćenje i odmašćivanje u kuhinjama ili nekim abrazivnim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kako bi sudoperu vratili sjaj.

# 8.korak

Ispraznite vrećicu iz kante za smeće. Očistite vanjski dio kante sredstvom za čišćenje i dezinfekciju, a ukoliko je potrebno očistiti i unutarnji dio, njega možete očistiti toplom vodom i sredstvom za pranje suđa.

# 9.korak

Najprije pod kuhinje usisajte ili metlom uklonite sve nečistoće, mrvice i ostalo. Potom krpom za brisanje poda i sredstvom za čišćenje i dezinfekciju poda obrišite pod. Na taj način ćete odstraniti sve masnoće, djelomično i vodeni kamenac te će površina kuhinje dobiti sjaj, miris i onaj zadnji „touch“.

# 10.korak

Operite ruke i divite se učinku. Skinite slušalice i odmorite se, zaslužili ste .

Vjerujemo kako smo Vam bar malo pomogli, te kako će Vam ovaj vodič bar malo pomoći u svakodnevnoj organizaciji čišćenja.